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Dear * * *: 

This letter responds to your request for information concerning a conservation contribution described in 
sections 170(f)(3)(B)(iii) and 170(h) of the Internal Revenue Code (the "Code"). 

You request a general information letter, which calls attention to a well-established interpretation or 
principle of tax law without applying it to a specific set of facts. See sec. 2.04 of Rev. Proc. 2012-1, 2012-
1 I.R.B. 1, 7 (Jan. 3, 2012). 

Specifically, you ask whether a contribution of an easement is deductible under section 170(h) of the 
Code if it is made subject to the condition that the easement can be swapped. 

You define a "swap" as an agreement to remove some or all of the originally protected property 
from the terms of the original deed of conservation easement in exchange for either the protection 
of some other property or the payment of cash. You state "[t]he goal of a swap is generally to free 
all or a portion of the originally protected property from the easement's restrictions so that such 
property can be put to previously prohibited uses." You state that the transaction may be 
characterized by the parties as an amendment, modification, adjustment, or migration. 

Under section 170(f)(3) of the Code, a charitable contribution deduction is generally not allowed for the 
donation of a partial interest in property. Section 170(f)(3)(B)(iii) of the Code, however, provides an 
exception for "qualified conservation contributions." A "qualified conservation contribution" is defined in 
section 170(h)(1) of the Code as a contribution (1) of a "qualified real property interest," (2) to a 
"qualified organization," (3) which is made "exclusively for conservation purposes." 

Under section 170(h) of the Code, a contribution is not treated as made "exclusively for conservation 
purposes" unless it is granted in perpetuity (section 170(h)(2)) and protected in perpetuity (section 
170(h)(5)). Section 1.170A-14(g)(1) of the Income Tax Regulations (the "Regulations") provides that in 
order for a conservation easement to be protected in perpetuity, the interest in the property retained by the 
donor (and the donor's successors in interest) must be subject to legally enforceable restrictions that will 
prevent uses of the retained interest inconsistent with the conservation purposes of the donation. 

Under section 1.170A-14(e)(2) of the Regulations, inconsistent use is prohibited. Specifically, a deduction 
for a conservation easement donation will not be allowed if the contribution would accomplish one 
conservation purpose but would permit destruction of other significant conservation interests. There is an 
exception under section 1.170A-14(e)(3) of the Regulations that permits a use that is destructive of 
conservation interests only if such use is necessary for the protection of the conservation interests that are 
the subject of the contribution. 



Section 1.170A-14(g)(6) of the Regulations allows for extinguishment of a conservation easement if 
subsequent unexpected changes in the conditions surrounding the property can make impossible or 
impractical the continued use of the property for conservation purposes. The conservation purposes will 
be treated as protected in perpetuity if the easement is extinguished by judicial proceeding and all of the 
donee's proceeds from a subsequent sale or exchange of the property are used by the donee organization 
in a manner consistent with the conservation purposes of the original contribution. 

Therefore, except in the very limited situations of a swap that meets the extinguishment 
requirements of section 1.170A-14(g)(6) of the Regulations, the contribution of an easement made 
subject to a swap is not deductible under section 170(h) of the Code. 

We note that you also ask whether a donee that agrees to swaps would lose its tax exempt status or 
status as an eligible donee under section 1.170A-14(c)(1). We have forwarded that question to IRS's 
Office of Tax Exempt and Government Entities for its consideration. 

This letter has called your attention to certain general principles of the law. It is intended for 
informational purposes only and does not constitute a ruling. See sec. 2.04 of Rev. Proc. 2012-1, 2012-1 
IRB at 7. If you have any additional questions, please contact me at * * * or * * * (ID# * * *) at * * *. 

Sincerely, 
 
Karin Goldsmith Gross 
Senior Technician Reviewer, 
Branch 1 
(Income Tax & Accounting) 

 


