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IN THE SUPREME COURT OF PENNSYLVANIA

MIDDLE DISTRICT

EPHRATA AREA SCHOOL DISTRICT,

v.

COUNTY OF LANCASTER, BOROUGH 
OF EPHRATA, AND LANCASTER 
COUNTY AGRICULTURAL PRESERVE 
BOARD,

APPEAL OF: COUNTY OF LANCASTER

:
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:
:
:
:
:
:
:
:

No. 70 MAP 2006

Appeal from the Order of the 
Commonwealth Court entered November 
17, 2005 at No. 2708 C.D. 2004, reversing 
the Order of the Court of Common Pleas 
of Lancaster County entered November 
24, 2004 at Docket No. CI-04-02494.

886 A.2d 1169 (Pa. Cmwlth. 2005)

ARGUED:  December 5, 2006

DISSENTING OPINION

MR. JUSTICE EAKIN DECIDED:  December 27, 2007

I find the resolution of the majority to be misplaced.  The issue before us is 

whether the School District was required to obtain the County’s consent before it could 

purchase a right-of-way over land on which the County holds an open space easement.  

The issue is not whether the County’s easement is impermissibly affected by the 

easement sought by the School District.

The County has an easement.  It is not a fee simple owner.  That easement gives 

the County certain limited rights concerning the land and its use; it does not give it a 

comprehensive right to object to other grants by the actual owners.  There simply is no 

authority for the proposition that a mere easement holder has the right to demand 

consent before the fee simple owners grant another easement.  Clearly the owners 
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cannot do so in derogation of the easement already given the County, but the County 

has no ability to demand its consent unless their easement specifically includes the 

ability to deny, preemptively, the owners’ grant of other easements.  The County’s 

easement does not award it that ability.  

The owner of land can grant such rights as they have without the approval of an 

easement holder — they may give, grant, bargain, sell, alienate, enfeoff, convey, 

confirm, warrant, pledge, assign, and hypothecate whatever they have.  They may or 

may not have all the rights the current parties wish to obtain, they may purport to grant 

more than they have, but the owners cannot be denied the right to give such rights as 

they have absent consent of the County.  The County may object after the fact, if such 

action infringes on its easement.  It might intervene or prevent or limit the grant if it 

impedes its easement, but this is not the equivalent of having a right to demand consent 

to the owners’ grant in the first place.  

As the majority finds such a veto power, I cannot join.  The majority broadly 

interprets § 5011(a) to apply to acquisitions of open space property interests owned by 

the Commonwealth or a local government unit.  I read § 5011(a)’s plain language to 

describe the formalized process for obtaining a right-of-way from the Commonwealth or 

a local government unit, not fee simple owners.  See 32 P.S. § 5011(a).  Section 5011 

is not designed to alter traditional property notions.

In granting the County the original easement over their property, the fee simple, 

servient owners here retained the right to use their property in any manner not impairing 

the easement’s open space and agricultural character; the easement is non-exclusive.  

This right includes the right to grant additional easements in the same land to other 



[J-153-2006] - 3

persons or entities, provided the first easement holder’s interests remain unimpaired.  

See Puleo v. Bearoff, et al., 103 A.2d 759, 761 (Pa. 1954); Restatement (Third) of 

Property, Servitudes § 4.9 comments c, e (2000).  

The County may have the authority to refuse an acquisition of property it owns, 

but this is not tantamount to the authority to refuse an acquisition of property it does not 

own.  I find no authority giving the County the same status as a fee simple owner when 

it comes to granting another right-of-way on this property.  The County may object if the 

grant impedes its rights; it may protect what it has, but it may not demand consent when 

it does not possess the right to do so.  Accordingly, I would affirm the Commonwealth 

Court’s ruling the School District is not required to obtain County approval to acquire a 

right-of-way from a private landowner.     


